Gebouwbranden met zonnepanelen voor het eerst in kaart gebracht.

  • Bericht
    Richard Hoyer
    Moderator
    In de afgelopen jaren is het aantal zonnepaneleninstallaties op gebouwen sterk toegenomen. Hierdoor is ook de bezorgdheid over brandrisico’s toegenomen. Het is echter moeilijk te bepalen of de zonnepanelen de oorzaak van de brand waren en onder welke omstandigheden de brand is ontstaan.

    Van de 10.000 gebouwbranden tussen 2022 en 2023 was er in 152 gevallen een zonne-energiesysteem aanwezig op het gebouw (dat is minder dan 2 procent). Van die 152 branden konden er 70 verder worden onderzocht.
    Het onderzoek toont aan dat de oorzaak van de brand – voor zover bekend – in de 70 gevallen even vaak wel als niet in het zonne-energiesysteem lag: bij 30 branden is vastgesteld dat de brand ontstaan is in het zonne-energiesysteem. Van 29 is bekend dat het niet aan het systeem lag en bij 11 was de oorzaak onbekend.
    TNO, NEN en het NIPV hebben voor het eerst in kaart gebracht bij hoeveel gebouwbranden er tussen 2022 en 2023 een zonne-energiesysteem betrokken was. Het is nodig om gedurende langere tijd data te verzamelen voordat conclusies kunnen worden getrokken.

    De experts benadrukken dat verschillende ontwikkelingen de komende jaren invloed gaan hebben op mogelijke brandincidenten. De eerste generatie zonnepanelen komt bijvoorbeeld nu aan het eind van de levensduur en zijn mogelijk minder veilig. Daarnaast was er een toename in het installatiebedrijven die in sommige gevallen niet volledig volgens de normen installeren.
    Op dit moment zijn er nog beperkte data voorhanden. Om een beter inzicht te krijgen in de omvang van brandrisico’s pleiten de organisaties daarom voor middelen om brandincidenten de komende 4 jaar beter te monitoren en analyseren.

    Lees het rapport
    https://nipv.nl/wp-content/uploads/2024/11/20241014-NIPV-Gebouwbranden-met-zonnepanelen.pdf
    Bron: NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid).
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.